This entry was posted on piątek, Maj 8th, 2015 at 13:42 and is filed under ***CERTYFIKAT RYCZYŃSKI ***. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
swojskie-klimaty.pl
OŁAWSKI INFORMATOR TURYSTYCZNY
CERTYFIKAT RYCZYŃSKI
W 2015r na XXI Aprilisowym Spotkaniu Turystów w Grodziskach Ryczyńskich, Oławskie Stowarzyszenie Turystyczne RYCZYN po raz pierwszy przyznało „Certyfikat Ryczyński” .
Przyzynanie Certyfikatu ma na celu propagowanie Grodzisk Ryczyńskich ale przede wszystkim ma świadczyć o najwyższej jakości proponowanego artykułu.
W tym roku certyfiakty otrzymali m.in. ”Spiżarnia Miodowa” Państwa Migockich z Oławy.
Ich pasieka postawiona jest w lesie ryczyńskim , co gwarantuje najwyższą jakość miodów gdyż las ten słynie z wielu roślin miododajnych a miód tam pozyskiwany ma niepowtarzalny smak i aromat.
Poza tym jeden z proponowanych miodów przez „Spiżarnię Miodową” nosi nazwę „Ryczyński” .
Przyjmując „Certyfikat Ryczyński” Nr 1- Państwo Migoccy złożyli uroczyste ślubowanie , że będą dbać o to, żeby jakość miodów ryczyńskich zawsze była na najwyższym poziomie.
Drugi „Certyfikat Ryczyński” otrzymał Pan Aleksander Trembecki z Oławy, który dopiero jest adeptem pszczelarstwa ale wprowadzanym w pszczele tajniki przez Państwa Migockich, a to gwarantuje, że miód , również pozyskiwany z miododajnych roślin lasów ryczyńskich, będzie wyjątkowy w smaku.
Pan Aleksander również złożył ślubowanie odnośnie jakości wytawarzanych miodów, a ponadto pasieka Pana Aleksandra będzie nosić nazwę – ”Pasieka Ryczyńska”.
Rajcy Kasztelanii Ryczyńskiej działając z upoważnienia Kasztelana Drzemlika stale będą czuwać nad jakością miodów czy pszczelarze stosują ryczyńskie zasady jakości .
a niżej treść certyfikatu ryczyńskiego :
Certfikat przyznali Rajcy z Ryczyna w składzie:
1. Szymon Głogowski - reprezentant bartników
2. Adam Piskorz – reprezentant leśników
oraz Magda Przysiężna-Pizarska, Ada Krakowska i Małgorzata Łuszczyńska czuwające nad smakiem miodowych produktów.
fot. E.Łuszczyńska, J.Sulżyk
fot. dzięki uprzejmości „Bartnictwo Dolnosląskie” Szymon Glogowski